Big Bang-ul este o teorie ipotetica despre aparitia si dezvoltarea Universului; aceasta teorie a aparut pe baza datelor stiintifice, in special cele de astronomie, obtinute in ultimul secol.
Astfel in anii '20 astronomul american Edwin Paull Hubble ( 1889-1953) a descoperit, in spectrele luminii provenite de la stele, o deplasare curioasa de la pozitiile teoretice ale unor linii, fapt care a fost atribuit deplasarii radiale spre exterior a galaxiilor, care alcatuiesc Universul nostru. Savantul englez Fred Hoyle ( n. 1916) enunta atunci prima teorie a Universului in expansiune. Aceasta teorie a primit puternica confrimari prin descoperirea in ultimele zeci de ani a asa-ziselor gauri negre, regiuni din Univers, care absorb tot ce cade in acestea, inclusiv lumina, si a caror origine este inca necunoscuta.
Potrivit teoriei , corelata cu datele astrofizice, acum 15 miliarde de ani Universul nostru a fost concentrat in intregime intr-o zona limitata in spatiu, caracterizata de o densitate uriasa de masa si de energie.
Datorita densitatii mari de masa, materia nu se afla sub forma de particule, asa cum o cunoastem noi astazi, ci intr-o stare complet diferita. Energia imensa, inmagazinata pe un volum infim, imposibil de apreciat, a determinat la un moment dat o teribila explozie a punctului de foc, care a fost denumita Marea Explozie sau Bing Bang. Explozia se considera a se fi produs intr-un interval de timp de ordinul unei fractiuni dintr-o secunda. Temperatura initiala a Universului concentrat era probabil de ordinul a o mie de miliarde de grade.
Expansiuna initiala a Universului prin explozia primara a condus la racirea rapida a acestuia, astfel incat in primele secunde temperatura a coborat la circa 1 milion de grade. Atunci s-au format din "supa" primara, protonii si neutronii, adica particulele care alcatuiesc nucleele tuturor elementelor din tabelul periodic.
In continuare, expansiunea Universului a condus la racirea sa pana la circa 4000 de grade, ceea ce a permis "decuplarea" fotonilor de nucleoni si formarea atomilor. La inceput, atomii au fost doar atomi de hidrogen, cei mai simpli atomi. Cand proto-universul s-a extins in continuare, atomii de hidrogen s-au adunat in virtutea fortelor de gravitatie, formand bulgari uriasi de gaz. Masa mare de gaz a determinat contractarea acestor bulgari, in care s-au creat presiuni atat de mari, incat caldura produsa a declansat o reactie de fuziune nucleara. Astfel au aparut primele stele. Soarele nostru este o asemenea stea.
Universul, asa cum il vedem, cu sori, materie interstelara, cu planete, si fel de fel de meteoriti ce calatoresc in spatiu, este in continua expansiune. Aceasta miscare desigur se va incetini treptat dupa care intreaga materie va incepe drumul invers, datorita fenomenului de atractie. Galaxiile se vor deplasa toate spre un centru comun de masa si Universul se va concentra peste inca vreo 15 miliarde de ani, intr-un punct, in acea "supa" primara din care a iesit. Asadar avem de-a face cu un Univer pulsant, a carui evolutie se repeta la intervale regulate de timp. Dezvoltarea naturii este ciclica, ea se repeta periodic si dispare periodic, cu necesitate.
luni, 2 martie 2009
Big Bang-ul si Evolutia Universului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Copyright  2009 Enciclopedia Copiilor - All Rights Reserved
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu