vineri, 27 februarie 2009

Aspirina


Cine nu cunoaşte banală tabletă albă pe care fiecare dintre noi o înghite iute cu un pahar de apă, ori de câte ori a răcit, are temperatură, îl doare capul sau, în general, se simte gripat?
Descoperirea aspirinei este legată de numele chimistului alsacian Carl Frederic Gerhardt. El s-a născut în 1816 la Strasbourg, unde a urmat şcoala primară, apoi liceul. De mic copil îl pasiona chimia. A murit la Paris în anul 1856. Gerhardt a fost supranumit "geniul nomad al chimiei", el lăsând urme adânci prin lucrările sale valoroase. Era un pasionat experimentator şi un bun teoretician. A descoperit multe substanţe chimice. Printre acestea şi celebra aspirină, descoperită în anul 1853. Gerhardt porneşte de la acidul acetilsalicilic, numit mai târziu aspirină.
Pe acea vreme, reumatismul făcea ravagii, mai ales în ţările umede şi reci din nordul Europei, şi de aceea interesul pentru medicamentele antireumatismale era mare.
Printre chimiştii care se ocupau cu prepararea şi studiul unor noi medicamente antireumatice se află şi Felix Hoffman, de la firma Bayer. Tatăl lui Felix suferea de reumatism, iar acidul salicilic nu-i alina suferinţele decât pentru o perioadă foarte scurtă. Felix a studiat compuşii apropiaţi şi a observat că acidul acetilsalicilic, descoperit de Gerhardt, avea o mare asemănare structurală cu acidul salicilic. De aceea s-a gândit să-i dea tatălui său acid acetilsalicilic, ceea ce a şi făcut. Cu multă satisfacţie a constatat că efectul noii substanţe este cu mult superior celei deja cunoscute. Imediat l-a anunţat pe şeful sau, Heinrich Dresser, directorul farmaceutic al firmei Bayer. Noua substanţă a fost supusă unor noi cercetări. S-au făcut purificări avansate şi testări pe bolnavi, cu bune rezultate. În anul 1899, noua substanţă a fost lansată pe piaţă sub numele de aspirină. Curând aspirina va fi cunoscută de toată lumea. Tableta-minune este folosită de împăratul Wilhelm al ÎI-lea al Germaniei, de savantul Max Planck şi de alte personalităţi.
La noi în ţara, doctorul Nicolae Comşa, din Sălişte, care studiase medicina la Viena, popularizează noul medicament la Sibiu şi-l prescrie chiar şi ciobanilor din Poiana Sibiului.
Astăzi se consumă în lume peste o sută de miliarde de tablete anual: în Franţa se consuma peste 3 miliarde de aspirine, în Anglia - peste cinci miliarde de aspirine, iar în S.U.A. - peste treizeci de miliarde de tablete de aspirină.
Importanţa aspirinei a crescut considerabil, mai ales datorită ultimelor descoperiri privind calităţile ieşite din comun ale acesteia.
Bunăoară, s-a demonstrat că înghiţirea zilnică a unei tablete de aspirina reduce drastic probabilitatea de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral. Desigur, uzul nu justifică abuzul! Fiind o substanţă chimică sintetică, pentru care organismul nu este bine adaptat în toate privinţele, aspirina poate produce efecte secundare: deteriorări ale funcţiei hepatice, redeschiderea unor ulcere stomacale etc...
Mulţi savanţi au afirmat, în ultima vreme, că aspirina este cel mai de temut concurent al celorlalte medicamente. Astăzi se ştie precis că aspirina este foarte utilă în numeroase afecţiuni, dar nu este un panaceu, adică un leac universal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Copyright  2009 Enciclopedia Copiilor - All Rights Reserved